När ska jag byta till sommardäck?

BMW-X1-Hjul-hus-i-bakgrund

Så när ska jag byta till sommardäck?

Enligt Transportstyrelsen gäller detta kring byte till sommardäck:

  1. Fram till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det råder vinterväglag. Så att byta till sommardäck innan är med andra ord okej MEN skulle vädret vända och det blir vinterväglag måste bilen ha vinterdäck.
  2. Har du dubbdäck på vinterdäcken? Då får du ha vinterdäcken fram till 15 april, därefter är det ej tillåtet att köra med dubbdäck OM det inte råder vinterväglag, då får du köra med dubbdäck.

Så kort och gott: huvudregeln är alltså att ha vinterdäck om det är eller väntas bli vinterväglag.

Kolla lufttrycket!

Rätt lufttryck i däcket är mycket viktigt för att däckets egenskaper och grepp ska fungera optimalt. Efter att däcken har legat på förvaring har trycket sänkts, så om du utför däckbyte själv är det ytterst viktigt att kontrollera däcktrycket. Vilket däcktryck det ska vara på just dina däck står angivet på bilens kaross. Om du öppnar förardörren så finns en dekal klistrad på bilens mittdel på karossen under fönstret.

Olika bra däck?

Har du något olika bra mönsterdjup och spår på däcken? Transportstyrelsen rekommenderar att ha de bästa däcken bak, det vill säga de däck som har det största mönsterdjupet eller bästa väggreppet. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Transportstyrelsen kan du läsa mer!