När ska jag byta till vinterdäck?

Med lägre temperaturer gör sig vinterns intåg påmind och med det byte till vinterdäck.

Så när ska jag byta till vinterdäck?
Enligt Transportstyrelsen gäller detta kring byte till vinterdäck:

  1. Generellt gäller att när det är eller befaras bli vinterväglag ska du köra med vinterdäck. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är Polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen du befinner dig.
  2. 1 december – 31 mars: Under denna tidsintervall säger Transportstyrelsen att ditt fordon ska ha vinterdäck OM det är vinterväglag. Så fortfarande råder punkt 1 att man helt enkelt ska ha vinterdäck om det råder vinterväglag.
  3. 1 oktober – 15 april: Under denna tidsintervall är det tillåtet att använda dubbdäck. Men återigen som huvudregeln ovan; om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.
  4. För fordon upp till 3500 kg i totalvikt är det krav på att däcken antingen är märkta med symbolen alptopp/snöflinga nedan eller att de är dubbade.
Bild på bergstopp och snöflinga
Symbolen alptopp/snöflinga som vinterdäck utan dubb måste vara märkta med

Så kort och gott: huvudregeln är alltså att ha vinterdäck om det är eller väntas bli vinterväglag.

När det kommer till påkopplad släpvagn måste den ha dubbdäck om din bil har dubbdäck. Om din bil däremot har dubbfria däck kan du välja om du vill ha dubbade eller dubbfria däck på din släpvagn.

Transportstyrelsen rekommenderar också att ha de bästa däcken bak, det vill säga de däck som har det största mönsterdjupet eller bästa väggreppet. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Transportstyrelsen kan du läsa mer om detta ämne. Vi på Unifleet ansvarar inte för de regler och lagar som gäller kring vinterhjul.