Få din drömbil med bruttolöneavdrag!

Mercedes-E-300-Bak-Sida

När kostnadsgränsen stoppar…!

Många företag har idag en bilpolicy och kostnadsgräns som utgår från bilens TCO, dvs. Total cost of ownership. Med TCO beaktar man inte bara bilens prislapp utan istället totalkostnaden inkluderat även försäkring, service, förmånsvärde med mera. När kostnader och räntor nu gått upp har många företag ökat dessa TCO-gränser men självklart finns även en gräns för hur mycket arbetsgivaren kan motivera att betala för bilen.

Här är lösningen för att få bilen du vill ha!

Så hur gör du då om du hittar en bil som överstiger den TCO-gräns din arbetsgivare har? En lösning på detta är att du som anställd själv betalar mellanskillnaden genom ett bruttolöneavdrag. Såklart bygger det på att din arbetsgivare har en schysst nivå på TCO-gränsen, att den inte är alltför låg. Men om det är en bra nivå är det rimligt att du lägger till extra för att få just det du vill ha.

Vi tar och räknar på en exempelbil:
(*Förklaras i ordlista nedan)
– Arbetsgivarens TCO-gräns: 10 000 kr/mån
– TCO på bilen du vill ha: 12 364 kr/mån
– Mellanskillnad: 2 364 kr/mån
– Ditt bruttolöneavdrag: 1799 kr/mån*
– Besparingar av arbetsgivaravgifter för företaget: 565 kr/mån*

Och precis som alltid när tjänstebilen används privat så måste vi såklart addera förmånsvärdet på detta:

– Förmånsvärde på bilen: 7720 kr/mån*
– Marginalskatt anställd: 32% (50% vid lön över 49 875 kr/mån)
– Nettokostnad förmånsvärde: 2470 kr/mån*

Din totalkostnad för bilen blir alltså bruttolönedelen på 1223 kr/mån samt förmånsvärdesdelen på 2470 kr/mån, total månadskostnad 3693 kr!

Man-kör-bil

Summa summarum

I denna månadskostnad ingår försäkring, service, vinterhjul, förvaring och skifte. Så för totalt 3693 kr/mån får du den bilen du vill ha! Fortfarande till en enormt förmånlig månadskostnad och arbetsgivaren som redan betalar mycket för bilen behöver inte betala ännu mer.

Win win, helt enkelt!

Ordlista
Bruttolöneavdrag: I och med att arbetsgivaravgifterna minskar när du minskar din bruttolön så behöver du inte göra bruttolöneavdrag på hela mellanskillnaden på 2364 kr/mån. Se nedan fortsatta förklaring.

Besparing arbetsgivaravgifter: De minskade arbetsgivaravgifterna används som en besparing till din fördel. Arbetsgivaravgifterna ligger idag på 31,42%. Ditt bruttolöneavdrag på 1799 kr/mån + minskade arbetsgivaravgifter på 565 kr/mån blir den totala mellanskillnaden på 2364 kr/mån.

Förmånsvärde: En tjänstebil som används privat är en förmån och ska således förmånsbeskattas. Förmånsvärdet hanteras som om det vore lön, dvs. du beskattas på förmånsvärdet. Vid 32% beskattning betalar du alltså 32% av bilens förmånsvärde, i ovan fall 32% av 7720 kr/mån = 2470 kr/mån.